När behöver du kontakta en advokat?

När behöver du kontakta en advokat?

Det finns en rad tillfällen då det är nödvändigt att kontakta en advokat. Överlag handlar det om tillfällen då juridiska kunskaper krävs för att minska risken att ett problem ska uppstå – eller för att utreda vem som har rätt i en tvist.

Kontakt i förväg för att minimera risk för tvist

Många utgår från att man bara behöver kontakta en advokat när juridiska problem har uppstått. Det kan exempelvis vara att personen blivit utsatt för brott, misshandel eller att en tvist uppstått kring en affärsuppgörelse.

Men det är nästan ännu viktigare att kontakta en advokat i förebyggande syfte. Det kan exempelvis innebära att advokaten skapar ett individuellt anpassat testamente så att någon släktfejt inte behöver uppstå vid dödsfall och arv. Det kan lika gärna handla om att ett sambopar upprättar juridiska dokument som påvisar vem som äger vad.

Det handlar i grunden om att hoppas på det bästa – men förbereda sig för det värsta. Vad händer vid arv, skilsmässa, dödsfall i familjen osv.

Kontakta en advokat vid vårdnadstvist

Vid en vårdnadstvist är mycket viktigt att parterna väljer att kontakta en advokat. Detta utifrån flera aspekter:

  • Svårt att definiera vem som har rätt

Vem som har rätt i en vårdnadstvist är ofta mycket svårt att avgöra i förväg. Varje rättsfall är unikt och inte det andra likt. Att själv försöka dra slutsatser och driva processen utan stöd av en advokat kan vara extremt slitsamt.

  • Barn är ”närmast hjärtat”

Barn är det käraste vi har. Därmed även det många personer blir allra mest påverkad känslomässigt av. Vårdnadstvister påverkar parterna mycket känslomässigt och det kan vara svårt att sära på fakta, känslor och vad som är juridiskt korrekt – eller enbart etiskt rätt.

Alltid offentlig försvarare vid brottsmål

Blir du anklagad för ett brott har staten skyldighet att utse en offentlig försvarare (advokat). Det är alltså inget som du själv behöver ansöka om. Om du däremot inte anser dig vilja ha en advokat kan den rätten avsägas. Det är däremot extremt ovanligt. Det är även möjligt att anlita vilken som helst för att bistå med hjälp vid rättegången. Däremot är det då en kostnad som personen själv får betala.

En rekommendation är alltså att kontakta en advokat om juridiska problem ska undvikas i framtiden – eller när de har uppstått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *